Oechslevægt /meter
En flydevægt, der kan hjælpe med at bestemme sukkerindholdet i en most (eller vin). Oechslevægten er justeret til en given temperatur, der står på instrumentet. Det betyder, at hvis den er optimeret til 20 grader er det ved den temperatur i væsken man foretager sine målinger. Typiske arbejdstemperaturer er 15, 17,5 og 20 grader.
En prøve af mosten placeres i et glas eller gennemsigtigt målebæger, hvor der er plads til oechslevægten. Man kan så direkte aflæse oechleværdien, der kan overføres til sukkermængden.
Da forskellig most og vin har forskellig vægtfylde bruges forskellige beregninger.
Jo mindre frugtkød, der er i mosten, jo mere præcis bliver beregningen.
Ved at bruges oechlevægten under gæringen kan man sikre at mosten aldrig overstiger 80 oechle, for så hæmmes eller dræbes gæren og gæringen forløber ikke.
Man kan ved at beregne sukkerforbruget også nogenlunde beregne alkoholindholdet i sin vin. Det bliver en tilnærmelse, for en del af alkoholen fordamper ud af gærrøret under fermenteringen.
Oechslevægten synker 8 streger for hver 1% alkohol, der er dannet. Man skal huske at lægge de stigninger der forårsages af sukkertilførsel under gæringen.
Synker vægten fra 72 til 0 under gæringen uden sukkertilførsel er der dannet 72/8=9% alkohol.
Restsødme i vin:
Måles på færdiggæret og klar vin. Hvis man koger vinen ind til det halve og fortynder med vand til den oprindelige væskemængde øger man præcisionen. Man skal så huske at gange det aflæste tal med 2.
- Rhinskvin - 5 - 0
- Hvidvin +5 - +10
- Rosé +5 - +10
- Rødvin -5 - -2
- Vermuth, hvid +10 - +15
- Vermuth, brun +25 - +30
- Kirsebærvin +28 - +32
- Sherry +20 - +25
- Portvin +25 - +30
- Hedvin iøvrigt +25 - +30
Restsødmen i forhold til gram sukker pr liter kan aflæses den tabel, der følger den enkelte Oechlevægt
Ved indledningen afhænger vægtaflæsningen både af sukkerindholdet og den most sukkeret er opløst i..
Se også sukker Sukker
|