Pasteurisering

Louis Pasteur var en fransk kemiker og mikrobiolog, der levede i 1800 tallet. Han bidrog udover flere store medicinske opdagelser i forståelsen af gæringens natur ved både at påvise gærcellernes arbejde og vækst, og i bakteriernes del i processen.

Han påviste at opvarmning til 60 grader i en kort periode og derefter nedkøling dræbte de fleste mikroorganismer og sporer og sikrede derved muligheden for en ren og kontrolleret gæring.

Man benytter en stor gryde og hælder sin most deri. Opvarmes til 60-70 grader under omrøring. Pas på det ikke brænder på eller mosten går i kog.

Sæt låg på og lad køle ned. Efter nedkøling har man en mikrobiologisk “steril” most, der er egnet til inkubering med den gær man ønsker at tilsætte.

Husk at lige så snart mosten er kølet ned er den atter modtagelig for nye mikroorganismer.

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Remedier] [Ordliste] [Ballon] [Bentonite] [Dampsafter] [Eddike] [Etiketter] [Flaskning og tapning] [Gærnæringssalt] [Gærrør] [Gærstop] [Hydrering af tørgær] [Hævert omstilkning] [Instrumenter] [Klaring og filtrering] [Lagring og modning] [Malolaktisk gæring] [Pasteurisering] [Pectolase enzym] [Propapparat] [Svovl og Sulfitter] [Sukker] [Vand] [Vingær] [Vinifikation] [Vinsygdomme] [Æblesaft] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]