Svovl, sulfitter: Kaliumpyrosulfit Natrium- eller Kalium metabisulfit
Hvis man læser en vinetikette på en købt ikke økologisk vin, vil der næsten altid stå, at der er tilsat sulfitter. Det er en simpel og effektiv metode til at sikre vinfremstillingens ensartethed og undgå uheldige smagsudfald i vinproduktionen
Ved svovling af vin tilsættes svovl. Svovlen binder ilten til SO2, svovlilte og iltens skadelige virkning på smagen og gæringen forhindres. Resten af svovlet reagerer med smagsstoffer og syrer og deltager således i smagsdannelsen i vinen. Svovlen dræber desuden mikroorganismer, der ikke er svovlresistente. Købt vingær er typisk svovlresistent, og kan gære ved let svovling.
Ved gæringens start kan man tilsætte ½-1 g svovl pr 25 l, såfremt gæren er en sulfitgær (hvilket de fleste vingær er). Det dræber vildgær og andre mikroorganiskmer og sikrer, at det er den gær, man tilsætter, der bestemmer gæringen og ikke den gær, der naturligt findes på frugten.
Såkaldt “gærstop” kan indeholde sulfitter.
Ved hver omstikkning bør der svovles let 1g/25 l, så den ilt, der iblandes vinen ved omstikningen kan blive bundet.
|