Vin og ølbrygning minder på mange måder om hinanden.

Ølbrygning har været kendt mange år tilbage i tiden. Formentlig ikke så længe som vinbrygning, da sidstnævnte ikke kræver så meget grundlæggende forarbejdning.

Vores forfædre bryggede øllignende mjød af honning.

Minder fra de gode gamle dage for 25 år siden i det forrige årtusinde.

Dengang Tuborg havde sit gamle bryggeri i Hellerup (Tuborg havn), var der en flot stor forhal. På væggen hang Erik Henningsens klassiske billede kendt fra talrige Tuborgreklamer med “den tørstige mand”, der stod på en solbeskinnet, støvet landevej og tørrede sin nakke. Ved indgangen sad en uniformeret portner, der sikrede passagen ind og ud. Lige bag forhallen var et lille rum med et køleskab, og dér stod ølgæren. Den rigtige undergær fra Tuborg... Man måtte betale. Dog kun pant. Man købte et plastikbæger med skruelåg. Jeg købte ialt to. Det første kostede 25 øre, og det næste et par år senere 1 kr. Portieren skrev en specificeret regning og kvittering på indbetalingen. Man kom hjem med 150 ml undergær klar til brug. Når der var brug for en ny gang gær, kørte man ud og afleverede det tomme skyllede bæger til den uniformerede portier, der byttede beholderen med en, der var fyldt - en gratis service Tuborg dengang tibød hjemmebryggerne i omegnen. Jeg ved at Carlsberg gjorde noget tilsvarende inde ved Carlsberg elefanterne i København. Tuborg-ordningen var så god for mig, at jeg bortset fra de første par overgærsbryg med købt frysetørret gær aldrig brugte anden gær end Tuborgs. Jeg ved ikke hvad Tuborg og Carlsberg gør idag, men indviklede skatteregler, oplysningspligt om dit og dat og omkostninger har nok gjort, at ordningen er væk.

Idag findes der mange mikrobryggerier. Flere kommer og går. Mange deler gerne ud af deres viden. Nogle også af deres ølgær. Flere hjemmebryggere har fundet ud af at inkubere gær fra købt øl. Selvfølgelig kan man også købe sin ølgær i brygningsbutikker eller over internettet. Mulighederne er mange.

Processen ved ølgæring er principielt den samme som vinbrygning. Man styrer en forgæring af sukker til alkohol i en given væske. Øl er lavet af gæret malt opløst/kogt i vand. Malten er fremstillet ved forsukring af stivelse fra spiret korn. - Typisk hvede eller byg. Afhængig af maltens forarbejdning og koncentration opnår man ølvariationer fra lette lyse øl til stærke mørke øltyper og alle mulige variationer derimellem.

Ølgæring foregår efter gærtype ved lav temperatur (ca. 5 grader C) ved undergær eller højere temperatur - overgær.

Der tilsættes humle for at smagen ikke skal være for fad.

Ligesom mousserende vin foretrækker man øl med kulsyre (brus). Dette kan opnås ved eftergæring på specialbeholder, på flaske eller tapning på et tidspunkt, hvor øllet både er klart og indeholder kulsyre. Man kan også tilsætte kulsyre.

Ølkapslens og ølflaskens konstruktion sikrer at kulsyren kan bevares med overtryk inden i flasken uden at kapslen springer af eller flasken revner.

Det er både sjovt og let at lave øl selv. Der findes mange udmærkede dedikerede hjemmebrygger og håndbryggersider på nettet. Hvis du er begynder, vil jeg anbefale, at du køber færdigt (evt. humlet) maltekstrakt og lærer processen derfra og siden udvikler din kunnen og arbejdsindsats efter lyst og behov.

Denne hjemmeside indeholder aktuelt ingen opskrifter eller gennemgang af ølbrygning. Det tætteste på ølsmag er opskrifterne på mjød, som her på denne hjemmeside er vin forarbejdet af honning.

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]