Vinsygdomme
Hvis man sørger for god rengøring og hygiejne, samt at overholde de almindelige principper for gæring og modning er vinsygdomme ikke så hyppige.
Her er en oversigt over de hyppigste problemer ved vinbrygningen. I flere tilfælde kan man ikke tale om sygdomme.
Gæringen går ikke i gang.
Har temperaturen været over 37 grader er gæren dræbt og man må starte ny forkultur Forkultur.
Sukkerindholdet er for højt.Er der tilsat for meget sukker og oechleværdien Oechlevægt er for høj (over 80) kan gæringen ikke komme igang. Et råd er at udtage 1 l most og fortynde med tilsvarende mængde vand. Tilsæt ny forkultur.Forkultur. (Gæren kan være dræbt af det høje osmotiske tryk i den for sukkerholdige saft). Når gæringen er i gang kan man hælde væsken tilbage i sin most. Er sukkeindholdet alt for højt bliver man nød til at fortynde al mosten til under 80 oechle. Oechlevægt Hvis man ikke har tilsat forkultur, kan man ikke være sikker på hvordan gæringen begynder.
Vinen smager af smørsyre, lugter råddent eller smager dårligt. Forårsages af vildgæring eller den malolakteriske gæring er ikke forløbet hensigtsmæssigt. Kassér brygget. Husk dog at umoden og uklar vin tit smager skarpt eller syrligt og vinder ved modning.
Vinen smager af eddike. Se eddike Eddike
Der optræder skimmel eller slim på/i vinen. Kan i visse tilfælde fiskes op og bremses med svovling.
Vinen vil ikke klare. Se klaring Klaring
|