Vinballoner.

Den mest praktiske beholder for fremstilling af vin i mindre målestok er en vinballon. De fås i forskellige størrelser typisk fra 5-10 l op til 50 l. Materialerne kan være glas eller fødevareegnet plastic. Halsen kan være glat eller med gevind med passende gummi eller plastic hætte til gærrør eller uden.

Plasticballonerne kan være cylinderiske eller firkantet afrundede, nærmest kasseformede. Glasballonerne er typisk dråbeformede med og uden stativ, men andre variationer findes.

Anbefalingen er 25 liters balloner til almindelig brygnnig.

Man kan håndtere ballonerne og få nok udbytte pr bryg.

Ved større ensartede bryg kan man bruge 50 l balloner. (F.eks praktisk til ølbrygning, da arbejdet mere eller mindre bliver det samme) Her skal man huske at den samlede vægt ved glasballoner nærmer sig de 75 kg. Det er ikke lige sådan at at flytte rundt med, så placér ballonen hensigstsmæssigt fra starten.

 

10 liters balloner er praktiske, når man skal prøve sig frem med mindre mængder frugt eller andre ingridienser. Vi lavede engang en mælkebøttevin. Jeg tror ikke, at vi dengang kunne have nået en mælkebøttemængde, der kunne dække en produktion på 25 l. Bortset fra ved sådanne specielle bryg er arbejdsmængden tæt på den samme, men produktionen bliver noget større.

Glas eller plastic?

Plasticballoner kan skoldes uden at revne. Hvis de er kasseformede, kan de stå tæt. De tager mod farve fra det, der gæres. Glasballoner er lettere at se gæringen i. men meget tungere end plastic. De kan revne. Alt i alt er jeg efter mange år med glasballoner gået over til plasticballoner, mens længere modning stadig foregår på glas.

 

Derudover er det praktisk med kar til massegæring af frugt. Der fås 30 l.s gærspande med mulighed for gærrør i låget. Et udmærket alternativ til mindre spande. Mængden svarer nogenlunde til 25 l. vinproduktion.

Rengøring se Rengøring

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Remedier] [Ordliste] [Ballon] [Bentonite] [Dampsafter] [Eddike] [Etiketter] [Flaskning og tapning] [Gærnæringssalt] [Gærrør] [Gærstop] [Hydrering af tørgær] [Hævert omstilkning] [Instrumenter] [Klaring og filtrering] [Lagring og modning] [Malolaktisk gæring] [Pasteurisering] [Pectolase enzym] [Propapparat] [Svovl og Sulfitter] [Sukker] [Vand] [Vingær] [Vinifikation] [Vinsygdomme] [Æblesaft] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]