Rengøring

Det er ikke morsomt at gøre rent, men det er endnu mindre morsomt at stå med et bryg, der er er forurenet, smager forkert, er gæret med vildgær eller blevet til eddike.

Derfor er det nødvendigt med at holde sine remedier rene.

Undgå generelt sulfo og afspændingsmidler.

Mange af de mindre genstande, skeer, rustfrie gryder, gummi eller plastikhætter kan skylles grundigt, og derefter skoldes.

Det kan være et problem med hæverterne, der idag er fremstillet af plastikrør. Disse tåler sjældent kogende vand. Enkelte modeller kan dog.

Balloner. Plastikballoner kan skylles grundigt og skrubbes for synlig forurening med en ballonrensebørste.  Besværlige plamager og snavs kan fjernes med sodaopløsning og herefter  skylning med flere hold vand. Tilsidst fjernes sodaens sæbede hinder med lidt citronsyre opløst i varmt vand og skylles igen. Herefter kan de skoldes.

Glasballoner rengøres som plastikballoner, men kan må ikke hælde kogende vand i for at skolde, da glasset kan springe.

 

Vinflasker skylles og børstes med flaskerenser. Skylles til de er rene. Sidste hold skyllevand kan være tilsat 1 g. svovlpulver.

Det er en god ide, at skylle flaskerne rene lige så snart de er tømt for vin, og stille dem med åbningen nedad. F.eks i en gammel mælkekasse. Så er de næsten klar til brug, når der skal flaskes næste gang.

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Forkultur] [Gæring fra saft] [Massegæring] [Omstikning og klaring] [Hurtig vinfremstilling] [Tapning] [Rengøring] [Opskrifter] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]