Tapning på flasker

Når vinen er klar og evt har været lagret på vinballon eller egetræstønde er den klar til at komme på flasker.

Propper

Den klassiske måde at tappe vin på er på flasker med korkprop. Korkpropper laves af kork som er bark fra korkegen. Propperne lægges i svovlet vand og holdes nede i væsken f.eks med vægten fra en eller flere tallerkener til de er blødgjort.

Man benytter rengjorte skyllede vinflasker, der kan proppes. Den klassiske højskuldrede flaske er mest praktisk i forhold til rengøring og senere opbevaring, men andre vinflasker kan også bruges efter lyst og behag. Når de fleste vine sælges på grønne flasker skyldes det (sol)lysets indvirken på farve og smag. Det er derfor en god ide at benytte farvede flasker - i hvert tilfælde ved rødvine.

 

Flaskerne skylles og renses eventuelt med flaskerenser. Lige før brug skylles med svovlet vand.

Vinen omstikkes til ny beholder og herefter tappes den med hæverten over i flaskerne. Der fyldes passende mængde i (lidt op i flaskens hals). Proppes hurtigt med propapparat.

Propapparat Propapparat

Kapsler

Herefter påsættes en kapsel over proppen. (Kan laves af sølvpapir eller købes færdig enten som plast eller metal.) Metalkapsler (typisk på champagneflasker og ølflasker) fastgøres med apparat, der rulles over kapslen. Plastic kapsler er lavet i krympeplast, der påsættes vinflaskens hals og kort dyppes i kogende vand eller opvarmes på anden måde, mens plastickapslen krymper og sætter sig fast på flaskehalsen.

Etiketter

Det er en god ide med en etiket. Etiketter, der beskriver, hvad der er i flasken årgang etc. Den kan klistres på med melklister der er let at lave og let at opløse, når vinen er drukket og man skal bruge flasken til et nyt bryg.

 

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Forkultur] [Gæring fra saft] [Massegæring] [Omstikning og klaring] [Hurtig vinfremstilling] [Tapning] [Rengøring] [Opskrifter] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]