Alle remedier skal være rengjorte om muligt skoldede. Der må IKKE bruges sulfo til rengøringen. (Se rengøring)
Den vedlagte opskrift kan være som følger. I mange tilfælde har poserne et nummer eller bogstav og ingen indholds beskrivelser på poserne, men typisk beskrevet i opskriften:
Frugtkoncentratet tilsættes 1 kg sukker og fortyndes med vand til 22 l, i en rengjort vinballon. Der tilsættes gærnæringssalt og (evt. lidt svovlpulver) og ballonen rystes grundigt. Gæren tilsættes. (Kan med fordel tilberedes som forkultur, se Forkultur Hætte og gærrør med vand påsættes ballonen.
Efter 3 dages gæring tilsættes 1 kg sukker i 1 l vand.
Efter yderligere 3 dages gæring tilsættes 1 kg sukker og ballonen fyldes op til 25 l med vand
Når der efter ca 1-2 uger er over 1 minut mellem bloppene i gærrøret, er gæringen overstået.
Der tilsættes gærstop (med svovlpulver) og ballonen rystes kraftigt.
Dagen efter kan man påbegynde klaringen. Klaring og filtrering Man starter med at ryste ballonen al CO2en ud af vinen. Vinen omstikkes.
Klaring 1 (Kiselsol) tilsættes. Ballonen rystes kraftigt. Klaring II (Gelatine) tilsættes og ballonen rystes kraftigt. Stilles højt og køligt.
Efter 2-7 dage er vinen klar og omstikkes til en ny rengjort ballon. Vinen angives nu som drikkelig, men vinder meget ved bare 1 måneds yderligere lagring, før den omstikkes og hældes på flasker. Tapning
|