Hurtig vinfremstillng

“3 ugers vin”. 25 l vin fremstillet af frugtkoncentrat.

Princippet bag hurtig fremstilling af vin minder om de processer, der bruges ved kommerciel vinfremstilling. Med optimeret temperaturstyring og passende brug af kemikalier kan man på relativt kort tid få lavet færdiggæret, klaret vin. Metoden har været med til at give hjemmebrygning et dårligt ry, hvis bryggeren har været for utålmodig og drukket sin vin lige så snart den er blevet klar (eller før) og er blevet hældt på flasker. Også disse vine har gavn af en kortere lagring, og man kan lave udmærkede produkter.

Man kan købe færdige sæt, hvor alt (evt. undtagen sukker) er inklusive, men man kan også selv relativt let sammensætte en hurtiggæring ved at købe frugtkoncentrat (f.eks druekoncentrat) og de øvrige ingridienser.

I handelen idag findes også 5 dages vine - altså vine, der ifølge producenterne beskrives klar til flaskning 5 dage efter vinen er sat i gang. Jeg har endnu ikke prøvet en af disse.

Nedenfor et eksempel på 3 ugers hvidvin af æblekoncentrat.

Alle remedier skal være rengjorte om muligt skoldede. Der må IKKE bruges sulfo til rengøringen. (Se rengøring)

Den vedlagte opskrift kan være som følger. I mange tilfælde har poserne et nummer eller bogstav og ingen indholds beskrivelser på poserne, men typisk beskrevet i opskriften:

Frugtkoncentratet tilsættes 1 kg sukker og fortyndes med vand til 22 l, i en rengjort vinballon. Der tilsættes gærnæringssalt og (evt. lidt svovlpulver) og ballonen rystes grundigt. Gæren tilsættes. (Kan med fordel tilberedes som forkultur, se Forkultur Hætte og gærrør med vand påsættes ballonen.

Efter 3 dages gæring tilsættes 1 kg sukker i 1 l vand.

Efter yderligere 3 dages gæring tilsættes 1 kg sukker og ballonen fyldes op til 25 l med vand

Når der efter ca 1-2 uger er over 1 minut mellem bloppene i gærrøret, er gæringen overstået.

Der tilsættes gærstop (med svovlpulver) og ballonen rystes kraftigt.

Dagen efter kan man påbegynde klaringen. Klaring og filtrering Man starter med at ryste ballonen al CO2en ud af vinen. Vinen omstikkes.

Klaring 1 (Kiselsol) tilsættes. Ballonen rystes kraftigt. Klaring II (Gelatine) tilsættes og ballonen rystes kraftigt. Stilles højt og køligt.

Efter 2-7 dage er vinen klar og omstikkes til en ny rengjort ballon. Vinen angives nu som drikkelig, men vinder meget ved bare 1 måneds yderligere lagring, før den omstikkes og hældes på flasker. Tapning

 

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Forkultur] [Gæring fra saft] [Massegæring] [Omstikning og klaring] [Hurtig vinfremstilling] [Tapning] [Rengøring] [Opskrifter] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]