Omstikning.

Alle remedier skal være rengjorte. Der må IKKE bruges sulfo til rengøringen. (Se rengøring)

Ved omstikning adskiller man bundfaldet fra resten af vinen. Man sikrer sig, at den ballon, man omstikker fra, står således, at bunden er højere end toppen af den ballon man omstikker til.

Man fører forsigtigt hæverten med påsat hætte ned til lige over bundfaldet. Der suges fra under overfladeniveau, til hæverten er fyldt med vin.

Her ses bundfaldet med gær og frugt rester som en beige kant nederst i ballonen.

Fingeren sættes for det lille rør eller slangen. Det lille rør stikkes ned i den tomme vinballon og fingeren fjernes. Nu tømmes den fyldte vinballon langsomt over i den tomme.
Efter hver omstikning tilsættes 1 g. svovlpulver pr ca. 25 l vin.

Vinen omstikkes når den er halvt og hel klar - typisk efter 1, 2 og 3 måneder. Nogen vine tager længere tid.

For optimal smag skal vinen normalt være klar.

Hvis vinen ikke vil blive klar benytter man sig af filtrering eller klaringsmidler. (... og nogen drikker sin vin uklar)

Klaring og filtrering, se Klaring og filtrering.

Efter klaring kan vinen tappes på flasker Tapning

 

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Forkultur] [Gæring fra saft] [Massegæring] [Omstikning og klaring] [Hurtig vinfremstilling] [Tapning] [Rengøring] [Opskrifter] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]