Bentonite er et naturligt forekommende amerikansk lerlignende mineral først opdaget i staten Wyoming i USA nær Fort Benton. Deraf navnet bentonite. Det bruges til PH styring og klaring i vinproduktionen og fødevareindustrien i hele verden.
Bentonit indeholder:
80% Montmorillonit
10% Illit
5% Quarz
5% andre mineraler
 

Det kan tilsættes direkte i mosten, men er langt mere effektiv, når det opløses i vand inden brug. Effekten er absorption af urenheder, men grundet lerindholdet kan det også påvirke vinsmagen lidt. Så har man en vin, der ikke er blevet klar, kan bentonite være en god hjælp.

25-50 g. pr 25 liter vin opløses i 1-2 dl vand. Kan stå nogle timer eller tilberedes natten før tilsætning til brygget.
 

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Remedier] [Ordliste] [Ballon] [Bentonite] [Dampsafter] [Eddike] [Etiketter] [Flaskning og tapning] [Gærnæringssalt] [Gærrør] [Gærstop] [Hydrering af tørgær] [Hævert omstilkning] [Instrumenter] [Klaring og filtrering] [Lagring og modning] [Malolaktisk gæring] [Pasteurisering] [Pectolase enzym] [Propapparat] [Svovl og Sulfitter] [Sukker] [Vand] [Vingær] [Vinifikation] [Vinsygdomme] [Æblesaft] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]