Æblemost
25 l hvid æblevin lavet af æblesaft.
Alle remedier skal være rengjorte om muligt skoldede. Der må IKKE bruges sulfo til rengøringen. (Se rengøring)
Forkultur startes 1-2 dage før æblesaften kommes på ballon.
Æblesaften kan være presset af egne æbler, (se hvordan Æblesaft) eller købt som most. Der må ikke være tilsat konserveringsmidler.
15 l æblesaft hældes på rengjort ballon. Der tilsættes gærnæringssalt og 50 g citronsyre. (Syretilsætningen kan også beregnes med acidometer).Der tilsættes 50 g. bentonite, oprørt i 2 dl. Evt. tilsættes ½ g svovlpulver. Der tilsættes kogt, afkølet vand til 19 l. Ballonen rystes kraftigt.TEMPERATUREN SKAL være under 25 grader før pectolaseenzym og forkultur kan tilsættes. Ballonen rystes igen. Forkulturen kan nu tilsættes. Husk at gæren dræbes og pectolaseenzymet ødelægges ved temperaturer over ca. 30 grader.
Efter 3 dages gæring tilsættes 1 kg sukker. (sukkerlage).
Dette gentages yderligere to gange med 3 dages mellemrum, så der ialt er tilsat 3 kg. sukker. Vand efterfyldes til 25 l.
Omstikkes efter gæringsstop og når vinen er halv- og hel-klar efter 2 og 3 måneder eller længere. Husk at svovle. (Svovl og Sulfitter) (Se evt. klaring af vin; Klaring og filtrering)
|