Æblecider

Der findes mange klassiske opskrifter på æblecider.

Den mest basale er at hælde sin rå ubehandlede æblesaft på beholder. Placere beholderen i kølig temperatur og afvente den spontane gæring. Det kan sikkert gå godt, men der er mange muligheder for fejl eller dårlig smag.

En mere kontrolleret opskrift findes nedenfor.

Smagen af cideren er frisk og tør - langt fra de eftersødede købte produkter. Hvis man vil søde sin cider, skal der eftersødes lige inden brug, se neden for

Ca 25 l cider fra æblesaft.

Tilsæt mosten ½ g. svovl, gærnæringssalt, og evt. bentonite. Hvis mosten har været opvarmet børl man være specielt opmærksom på, at temperaturen er under 25 grader C, før der tilsættes pectolaseenzym og forkultur

 

Tilsæt forkultur. Husk temperatur under 25 grader.

Gæringen varer op til et par måneder, hyppigt langt mindre. Nogle gange få uger.

Når gæringen er gået i stå: gærstop og/eller omstilkning med tilsætning af 1 g svovl pr gang efter 1 og 2 måneder. Herefter drikbar. Kan evt. klares med expresklaring.

Ønsker man en sødere cider tilsættes sukker lige inden man drikker cideren, så gæringen ikke starter igen.

Alkoholprocent 5-6 afhængig af æblerne.

 

Man kan massegære sin cider. Det kræver overhældning af de knuste æbler med kogende vand, - og derved skal der også tilsættes ekstra sukker. Husk ikke at tilsætte forkultur eller pectolase før massen er afkølet til under 25 grader.

 

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Vindruer] [Hedvine af vindruer] [Æbler] [Mjød] [Rabarber] [Mælkebøttevin] [Rosinvin] [Æble og Ribs] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]