Vindruer

Vindruen er den klassiske og muligvis første frugt, der blev benyttet til vinfremstilling.

Druedyrkning og vinbrygning af vindruer er foregået i tusinder af år. Man har afbildinger fra oldtidens ægypten, hvor dekorationerne afbilleder vinbrygning. I romertiden blev vindyrkning systematisk udbredt til det meste af Romerriget og var en af Roms vigtige produktions og handelsvarer.

Det er ikke så underligt at oldtidens folk fandt ud af at lave vin. Vindruer dyrket i subtropisk område indeholder nemlig alt det, der skal til for at lave vin. Tager man en mængde vindruer og knuser dem og lægger dem i en passende delvis lufttæt beholder, dannes der vin af sig selv. På vindruens overflade findes den vilde vingær som ses som det lidt matte dug. Indeni er saften sukkerholdig og indeholder de relevante næringsstoffer til gæringen og en passende syremængde. Desuden er selve druesaften i sig selv ikke voldsom kraftig i smagen, så druen tager smag blandt andet efter jordbundsforhold. Skallen indeholder bitterstoffer og for røde vindruers vedkommende det meste af farvestofferne. Der er fremavlet mange sorter idag, og grænsen for vindyrkning er flyttet nordpå.

De sidste 30 år er frilandsdyrket vin også blevet muligt i Danmark. Oprindelig havde man brug for at lade vinen vokse på en sydmur eller i et væksthus, men nye sorter og hybrider er vundet frem. EU har godkendt Danmark som et officielt vinproducerende land, og danske vine har vundet flere internationale præmier.

Jeg startede selv for mange år siden med Marchal Foch, som var den første blå drue, der nogenlunde sikkert kunne modne frilands. Desværre er modningen ikke helt konstant, og ind imellem modner druerne ikke tilstrækkeligt. Syreindholdet er temmelig stort. De fleste frilandsvinbryggere bruger derfor ikke Marchal Foch længere. Nye sorter er heldigvis kommet til gennem de sidste 10-15 år f.eks den blå drue Rondo og afprøves for tiden - også her.

Har man ikke adgang til vindruer, kan man lave sin druevin af druekoncentrat. Der findes koncentrater fra forskellige sorter og i forskellige kvaliteter. Typisk er druekoncentraterne ikke første afpres, som bruges direkte til vinfremstilling - sågar heller ikke altid andet. Men finder man en god kvalitet, der passer til ens smag, har man mulighed for en relativ ensartet vinproduktion, og koncentratet kan bruges hele året. Det er desuden relativt enkelt at fremstille sin vin af druekoncentrat.

Her følger opskrifter på vin af druer, rødvin og hvidvin samt portvin af druekoncentrat.

Vin af vindruer , Hvidvin af druekoncentrat , Rødvin af druekoncentrat , Portvin fra druekoncentrat

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Vindruer] [Hedvine af vindruer] [Æbler] [Mjød] [Rabarber] [Mælkebøttevin] [Rosinvin] [Æble og Ribs] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]