Æbler

Hver mand sit æbletræ. Har man en have - har man mulighed for at plante et æbletræ eller flere. I en ældre have kan man finde gamle æbletræer, som kan bære enorme mængder af æbler. Nogle bærer hvert andet år. Nyere sorter og podede træer fordeler frugterne bedre år for år. Kender man en, der har sådan et par gamle kæmper, må man sikkert godt få nogle spande æbler. Det gør ikke noget at der er tale om nedfaldsæbler, så efter en efterårsstorm, kan man måske også få lov at samle op. Bare råd skæres bort, og nedfaldsæblerne vaskes før brug. Lidt brune pletter betyder ikke noget i praksis. (EU er igang med at undersøge om der kan være skadelige stoffer i de små brunlige stød)

Klimaet i Danmark er ideelt til æbledyrkning. Træerne overvintrer fint også i de kolde vintre. Det tempererede klima, den passende mængde sol med regn og modningen helt hen på efteråret gør, at sødme, syrlighed og smag er afbalanceret og perfekt til vinbrygning. Det største problem for frugtsætningen er sen nattefrost, hvor de bestøvende insekter dræbes, eller de blomstrende æbletræer får frost. Alligevel bærer de fleste æbletræer rigeligt med æbler, der jo også kan benyttes til mange andre former for føde end æblevin og cider.

Til vinbrygning bruges madæbler uden for meget egen smag. Skal man lave en hedvin med gennemtrængende æble smag kan man benytte eller tilsætte spiseæbler efter behov som grundlag. Cider smager bedst, hvis man benytter en blanding af madæbler og spiseæbler, eller specielle æbler, som vokser i stor stil i Frankrid. Der fremstilles også Calvados - æblebrændevin af destilleret cider.

Æbler er taknemmelige frugter at lave vin af og de fleste tilberedningsmetoder af mosten resulterer i mere eller mindre det samme gode resultat, så man kan prøve sig frem til man har fundet den metode der tiltaler en mest.

Har man æbler nok, er man egentlig dækket godt ind i forhold til fremstillingen af hvide vine. Nogle opskrifter indeholder både æblemost og andre frugter.

Her følger opskrifterne for de forskellige måder at fremstille æblevin. Se detaljer i fremstilling af vin trin for trin.

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Vindruer] [Hedvine af vindruer] [Æbler] [Mjød] [Rabarber] [Mælkebøttevin] [Rosinvin] [Æble og Ribs] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]