Æblevin fremstillet ved hjælp af dampsafter 25 l
Forkulturen startes dagen før saftningen
15 kg æbler deles med æbledeler. 5 kg af æblerne placeres i frugtkurven i dampkogeren og overhældes med 500 g sukker. Der dampkoges i 1½ time. Den færdige saft tappes varm direkte ned i den rengjorte plasticballon. Processen gentages yderligere to gange, så alle 15 kg æbler er brugt med ialt 1½ kg sukker.
Der tilsættes citronsyre og gærnæringssalt, ½ g svovl, 50 g bentonite opblødt nogle timer i 2 dl vand herefter og vand til 19 l.
Dagen efter - eller når temperaturen er under 25 grader tilsættes pectolaseenzym og efter omrystning af ballonen tilsættes forkulturen.
Efter 3 dages gæring tilsættes 1 kg sukker som afkølet sukkerlage Sukker og efter yderligere 3 dages gæring de sidste 500 g sukker som afkølet sukkerlage. Der efterfyldes med vand til 25 l.
Der omstikkes når blobbene i gærrøret er gået i stå - under 1 pr minut eller længere. Oechlevægten skal vise 0. Tilsæt gærstop og omryst ballonen dagligt i nogle dage. Klar vinen med klaring og omstik med 1 g svovl.
Det kræver nogen/megen tålmodighed af afvente den spontane klaring af dampkogt æblevin, så i denne opskrift er der brugt ekspesklaring med kiselsol og gelatine.
Se Klaring og filtrering
|