25 l mjød

Mjød er vin eller øl lavet af honning og eventuelt tilsat urter eller andre smagsstoffer. Formentlig er gæret honning en af de tidligste vine menneskene har lavet.

I Danmark har man brygget mjød eller gæret honning i flere tusinde år. Der er fundet pollenrester i grave fra bronzealderen, der menes at stamme fra mjød. Skikken er heldigvis aldrig gået i glemmebogen.

Klassisk tilsætter man mjødurt (opkaldt efter samme) eller humle hvis man ønsker en mere ølagtig smag.

Jeg synes udmærket at honningen kan stå alene. Gæringen er langsommere end med frugtsafter, men resultatet bliver en meget aromatisk og velsmagende hedvin. Sødmen bestemmes ved honningmængden. Af hensyn til syrebalance og smagen tilsætter man appelsinsaft. Ønskes en mere tør mjød tilsættes mindre honning

 

Ingridienser

1/3 af honningen koges med vand til 15 l. Det kan skumme og koge over, så pas på! Hældes på ballon. Saften af 10 appelsiner tilsættes sammen med gærnæringssalt og ½ g. svovl. Efter afkøling tilsættes forkultur (eller tørgær direkte) til væsken. Efter et par dages gæring tilsættes yderligere 1/3 del af honningen kogt i 3 l. vand (afkølet). og efter yderligere et par dages gæring tilsættes resten af honningen kogt i 3 l vand (afkølet).

Gæringen af mjød kan godt tage over en måned.

Omstikkes efter 1, 3 og kan flaskes efter 12 måneder, (husk at tilsætte 1 g svovl ved hver omstilkning) og man har en let sød krydret velsmagende hedvin.

Mjød klarer normalt selv uden de store problemer. Hvis man vil have en sødere mjød kan man tilsætte mere honning, og forsøge sig frem. Mængden afhænger af temperaturen og gærens evne til at fermentere sukkeret til alkohol. Man kan alternativt vælge at stoppe gæringen Gærstop når en passende sødme er nået.

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Vindruer] [Hedvine af vindruer] [Æbler] [Mjød] [Rabarber] [Mælkebøttevin] [Rosinvin] [Æble og Ribs] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]