Æbler massegæring

25 l hvid æblevin lavet af æbler

Se: vinfremstilling massegæring Massegæring

Frugtmassen tilberedes

Alle remedier skal være rengjorte om muligt skoldede. Der må IKKE bruges sulfo til rengøringen. (Se Rengøring )

15 kg rene madæbler knuses, deles med æbledeler eller frugtkværn. Råd bortskæres. Mindre brune pletter betyder intet. Kernehuse og skaller skal med i massen. Frugtdelene puttes i en 30 l gærspand eller 3 10 liters spande egnet til fødemidler. Overhældes med kogende vand. 1 kg druesukkersukker kogt til sukkerage tilsættes. Gærrør eller klæde. Der tilsættes citronsyre, gærnæringssalt og bentonite, der er opblødt i 2 dl vand i minimum nogle timer.

Når massen er under 25 grader C (termometer, eller vent til næste dag) tilsættes og pectolaseenzym og ½ g. svovlpulver. Massen omrøres. Forkulturen, der er startet 1-2 dage før, tilsættes. Der røres grundigt med skoldet, afkølet ske af træ eller plastic.

Gæringstemperaturen skal være mellem 18 og 25 grader.

Efter få døgn er gæringen igang. Hvis man bruger gærspand med låg og gærrør, klukker det i gærrøret. Ved spande med klæde skummer det i overfladen. Man rører i massen flere gange dagligt med en skoldet, afkølet træske og husker at tildække igen.

Efterhånden nedbryder gæren de knuste æbler til en masse, der minder om tørt æblemos. Massen flyder øverst. Man tilsætter yderligere 1 kg afkølet sukkerlage og fortsætter med at røre i massen flere gange dagligt.

5-7 dage efter at gæringen er startet skal den gærende saft på ballon.

Det er mest praktisk at stikke sin hævert ned igennem massen og omstikke sin gærende saft over i ballonen. (Se omstikning) Tilsidst hælder man frugtmassen over i siklæde og presser den sidste saft ud af massen gennem en stor tragt over i ballonen. Har man frugtpresse kan denne benyttes med fordel. Frugtresterne kasseres herefter.

Ballonen påsættes låg med gærlås. Der hældes lidt vand i gærrøret.

3 dage efter sidste sukkertilsætning tilsættes sukkerlage for sidste gang - husk temperatur på under 25 grader C (termometer eller kog sukkerlagen dagen inden brug) Sukkeret hældes i ballonen gennem en tragt. Ballonen rystes. Der er nu tilsat 3 kg. sukker. Der efterfyldes med vand til 25 l.

Efterhånden aftager hastigheden med de små kluk i gærrøret. Når der går 5 minutter eller længere er gæringen ophørt. og der omstikkes første gang. Herefter efter 1 og 2 måneder til klaring (se evt klaring Klaring og filtrering). Hver gang tilsættes 1 g. svovlpulver

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Vindruer] [Hedvine af vindruer] [Æbler] [Mjød] [Rabarber] [Mælkebøttevin] [Rosinvin] [Æble og Ribs] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]