Hvidvin af druekoncentrat 25 l

I de vinproducerende gæres friske hvidvine hyppigt efter presning af druerne og filtrering af mosten og ved en lidt lavere temperatur end ved rødvine - omkring 16-18 grader.

I opskrifterne nedenfor er gæringstemperaturen lidt højere, men man kan eksperimentere selv - man skal huske at benytte en gær, der passer til de forhold, man vil lade gæringen foregå under. Ved lavere temperatur bruges længere tid på forgæringen.

Hvidvin fremtillet af druekoncentrat.

Ingridienser

½ dunk (=2½l) druekoncentrat hældes på en rengjort vinballon. Der tilsættes 15 l vand, opblødt bentonite, gærnæringssalt og ½ g. svovl. Efter at ballonen er rystet, tilsættes forkultur. Hætte og gærrør påsættes ballonen. Efter 3 dages gæring tilsættes resten af druekoncentratet med 3 l vand. Efter yderligere 3 dages gæring fyldes op med vand til 25 l.

Gæringen tager typisk et par uger ved 25 grader C.

Når gæringen er ved at gå i stå, og der er over 1 minut mellem blobbene i gærrøret omstikkes vinen 1. gang. Der tilsættes gærstop (specielt hvis man vil expresklare vinen. Ballonen rystes. Evt. klaring tilsættes (Se klaring). Der omstikkes efter en uge, når vinen er klar, og herefter ved flaskning

Hvidvin på druekoncentrat har imidlertid sjældent klaringsproblemer, så hvis ikke man er meget utålmoding, klarer vinen sig selv og klaringen kan springes over. Omstikkes så efter 1, 2 og 3 måneder, og kan nu flaskes.Ved hver omstikning tilsættes 1 g svovl. (se svovling af vin Svovl og Sulfitter). Resultatet er ca. 22 l vin svarende til 28 flasker.

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Vindruer] [Hedvine af vindruer] [Æbler] [Mjød] [Rabarber] [Mælkebøttevin] [Rosinvin] [Æble og Ribs] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]