Rødvin og hvidvin af danske druer.
Det skulle jo være enkelt - som skrevet indeholder vindruer næsten alt, som er nødvendigt for at få fremstillet vin - sågar gær og sukker.
Hvis man er (over)modig lader man vinens egen gær foretage vinificeringen. Det kan dog være en chance at tage. Hvis man pastoriserer og/eller svovler sin pressede vinmost let, kan man undgå vildgæringen. Så kan man tilsætte den gær, der passer til ens druer og sukkerindhold. Ønskes en højere alkoholprocent, end den druernes eget sukkerindhold tillader, må man tilsætte sukker. Det er tilladt i flere vinproducerende lande at tilsætte sukker eller syre - dog ikke begge dele. Danske druer kan have problemer med at blive rigtig søde. Så må sukker tilsættes.
Man kan måle sukkerindholdet i sin pressede saft med en Oechlevægt (se denne Oechlevægt) Man kan så beregne slut alkoholprocenten derfra og beslutte, om man vil tilsætte sukker eller ej..
Til en 25 liters ballon bruges ca
Druerne knuses (evt i frugtknuser) og puttes i gæringsspand. Stilke kan fjernes. Der tilsættes ½ g svovl. Pectolase tilsættes. Herefter tilsættes forkulturen. Normalt indeholder blå druers skal både farvestof, garvesyre og andre bitterstoffer, der overflødiggør yderligere behov for tilsætninger. Der kan dog efter behov tilsættes bentonite, der hjælper med klaringen bagefter, men evt. også tilfører vinen en smule lersmag - som præger mange røde købevine. Skallerne gæres med op til en uges tid - eller længere - til farven er passende og der omrøres dagligt. Herefter omstikkes vinen og skallerne presses gennem klæde så, så meget væske som muligt kommer med. Har man en rigtig frugtpresse kan den med fordel benyttes. Gæringen kan ind imellem gå meget hurtigt. Hvis det er nødvendigt at tilsætte 1 kg sukker, tilsættes det nu. Hvis man ikke vil tilsætte vand, kan man tage 1 l gærende most og koge/opløse 1 kg sukker heri og tilbagehælde, når temperaturen er under 25 grader.
Når gæringen er ved at gå i stå omstikkes der første gang. Der tilsættes 1 g svovl. Der omstikkes og svovles efter yderligere 1 og 2 måneder og evt yderligere til vinen er klar.
Hvis vinen ikke klarer, (se klaring og klaringsproblemer Klaring) sikrer man sig først, at gæringen reelt er stoppet. Har man ikke tilsat bentonite, er det godt at forsøge det nu. Ellers kan man benytte “expresklaring” med kiselsol og gelatine. Er man tålmodig skal vinen nok klare under alle omstændigheder.
Hvidvin laves på samme måde. Man benytter modne grønne druer, men afhængig af sorten kan kan også benytte blå druer. I modsætning til rødvin, lader man i så fald ikke skallerne gære med, da det er dem, der indeholder det røde farvestof.
Rosevin laves på samme måde på blå druer, men man lader kun skallerne gære med i få dage.
Udbyttet fra en 25 l. ballon er ca. 22 l svarende til 28 flasker.
|