Portvin fra druekoncentrat.

Rigtig portvin kommer fra Portugal/England. Den bliver fremstillet ved hurtig tilsætning af druebrændevin i den gærende vin når den korrekte sødme er nået. Portvinen blev oprindelig hældt på egefade og sejlet til England. Opfindelsen af netop den håndtering var engelsk og skyltes ønsket om en bedre holdbarhed, ved transporten og fabrikationen, men det er endt med at blive en international udbredt hedvin.

 

Lader man sine hjemmebryggede stærke, kraftige rødvine lagre først på egefad og siden modne i mange år, får man i mange tilfælde en vin, der bortset fra sødmen minder meget om en sherry eller portvin. Det er imidlertid ikke sikkert lige præcis hvordan den enkelte vin opfører sig. Men hedvin, det kan det altså sagtens blive til.

Heldigvis kan man med almindelig gæring opnå noget, der minder meget om de købte portvine.

Her følger en opskrift på

Portvin med udgangspunkt i druekoncentrat.

Der sættes forkultur et par dage inden vinen startes.

Halvdelen af druekoncentratet hældes i vinballon og tilsættes 15 l kogt afkølet vand.

Gærnæringssalt, ½ g. svovlpilver og enzym tilsættes. Ballonen omrystes. Forkultur tilsættes og gærhætte og gærrør sættes på. Ballonen rystes igen. Efter 3 døgns gæring tilsættes resten af druekoncentratet med ½ l kogt afkølet vand. Efter ydeligere 3 dage tilsættes 1 kg sukker evt som sukkerlage. Dette gentages to gange til der er tilsat ialt 3 kg sukker, men pas på at gæringen ikke er ophørt når sidste hold sukker tilsættes. Man lader gæren gære op til maksimal alkoholtolerance og eftersødes til en restsødme på 25 g. sukker pr liter (måling se Oechlevægt). Man kan øge fylden med få gram glycerin til spisebrug pr liter.

Klaring og omstikning når vinen er halvt og hel klar.

Processen kan være noget langvarig - specielt før smagen bliver rigtig moden.

Har man ikke ramt helt rigtigt kan der tilsættes portvinsekstrakt eller blandes med passende vine. Specielt kan en sød vellagret og moden mjød være meget portvinsagtig.

[Vinbryggeren.dk] [Lidt fra vinbryggeren] [Vinfremstilling trin for trin] [Opskrifter] [Vindruer] [Hedvine af vindruer] [Æbler] [Mjød] [Rabarber] [Mælkebøttevin] [Rosinvin] [Æble og Ribs] [Remedier] [Ordliste] [Billeder] [Lidt om ølbrygning] [Vinsygdomme] [Hvad man må og ikke må] [Om denne side] [Kontakt]